Detaylı Bilgi için Formu Doldur!
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 107/A maddesi hükmüne istinaden, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili teknik altyapı oluşturularak 2015 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik tebligat sistemi kurulmuştur.
Elektronik Tebligat (E-Tebligat), tebligatı yapan birim tarafından düzenlenen ve 213 sayılı Kanun hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, 456 ve 511 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer alan açıklamalar doğrultusunda E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Tebligat sistemi üzerinden; Gelir İdaresi Başkanlığı ile Diğer Bazı Kurumlar tebligat gönderebilmektedirler. Belirli aralıklarla her iki bölümdeki tebligatların kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir. Sistem üzerinden e-tebligat gönderebilen Diğer Kamu Kurumları aşağıda sayılmıştır.
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK)
Ticaret Bakanlığı,
Kültür ve Turizm Bakanlığı
İçişleri Bakanlığı EGM ve JGK.
Diğer kamu kurumlarından;
VDK tarafından incelemeye başlama yazısı gönderildiğinden, verilen süre içinde istenilen defter ve belgelerin ibrazı çok önem taşımaktadır.
Diğer kurumlar tarafından ise ağırlıklı olarak, Kabahatler Kanunu’na göre verilen idari yaptırım kararları tebligatı yapılmaktadır.
E-Tebligat sistemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2015 yılında, UETS ise 2019 yılında PTT tarafından kurularak faaliyete geçirilmiştir.
E-Tebligat Sistemi kapsamına 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yanı sıra isteğe bağlı olarak da katılım sağlanmaktadır.
UETS ile ilgili olarak kapsama alınan muhataplar 6 Aralık 2018 tarihli ve 30617 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nde belirtilmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığının E-Tebligat Sistemi kullanımı ücretsizdir.
E-tebligat sisteminin KEP adresi ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Bu nedenle mükelleflerin e-tebligat başvuru işlemleri için KEP adresi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ticari, zirai ve mesleki yönden kazanç elde eden gelir vergisi mükelleflerinin elektronik tebligat sistemini kullanmaları zorunludur. Kazançları basit usulde tespit edilenler, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler ile diğer vergisel yükümlülükleri bulunan mükelleflerimiz ise sisteme gönüllü olarak başvurabilirler.